Skip to main content

Het volledig renoveren van een monumentale boerderij, in de stijl van toen maar met de techniek van nu. Dat was de uitdaging waar installatiebedrijf Vennegoor uit Weerslo voor stond. De verbouwde woonboerderij herinnert nog altijd aan het rijke verleden. Het LUXORliving domoticasysteem van Theben tilde het eeuwenoude gebouw over het heden naar de toekomst. Het geeft de bewoners bedieningsgemak, een veilig gevoel en veel opties voor meer.

De woonboerderij in het buitengebied van Enschede kent een lange historie. Het is gebouwd in 1830, als bijgebouw van erve het Loetinck. Erve het Loetinck bestond uit een hoofdboerderij en twee ‘wönners’, oud-Twents voor knechtwoningen. De tweede wönner is lang geleden afgebrand, de hoofdboerderij is in de vorige eeuw gesloopt. De huidige woonboerderij is nog het einige tastbare bewijs van dit ooit zo belangrijke erf. De nieuwe eigenaren lieten het erf in ere herstellen. De oude knechtwoning is nu het hoofdverblijf. Daar waar vroeger de andere twee gebouwen stonden, verrezen twee nieuwe bouwwerken, in de stijl van toen. Eén is in gebruik als gastenverblijf, één als opslag.

Het was belangrijk voor de eigenaren om de stijl en sfeer van toen te behouden. Zo is het monumentale dak in ere hersteld, waarbij de knik in de daklijn is behouden; die laat de overgang zien van varkenshouderij naar rundvee. Een aantal oude elementen komt weer terug in de nieuwe boerderij. Het hout van de oude schuur, kreeg nieuw leven in de keukenkastjes. Originele bakstenen zijn verwerkt in een nieuwe binnenmuur en een stuk zandsteenplaat uit de voormalige stal, ligt nu voor de voordeur. Ook de bouwmaterialen die van buiten kwamen, hebben in veel gevallen al een eerder leven gehad. Daarmee werd het min of meer een circulaire renovatie.

De eigenaren verbouwden het pand met respect voor het verleden, maar ze houden ook van hedendaags comfort. Hoewel, ook weer niet teveel. Dat deed Stijn Nijhuis van Vennegoor besluiten om het LUXORlivingsysteem van Theben voor te stellen. Een basic domotica-systeem dat alles biedt wat woningen prettig leefbaar maakt, maar dat overbodige toeters en bellen daarbuiten houdt. LUXORliving zet de verlichting aan en uit. Op beweging, via de app op de telefoon, automatisch bij het invallen van de avond of gewoon met wandschakelaars. De jaloezieën gaan automatisch omhoog of omlaag bij veel of weinig zonlicht. Het systeem zorgt er uiteraard ook voor dat het n alle ruimtes altijd aangenaam warm of koel is. De bewoners kunnen er tevens op afstand de elektrische poort mee openen. Is dat in de avonduren, dan gaat de verlichting langs de oprijlaan automatisch aan. Ook is het beveiligingssysteem gekoppeld aan de LUXORliving-automatisering, zodat alle verlichting aan gaat bij inbraak en de ventilatie vanzelf uitschakelt bij brand.. “We hebben gekozen voor LUXORliving vanwege de professionaliteit, de eenvoud en de toegankelijkheid. Het is een product dat mooi gepositioneerd is tussen de professionele KNX-systemen en het hobbyspul uit de bouwmarkt. Het systeem werkt nu probleemloos en zonder omkijken. Het brengt ons precies wat we er ons van hadden voorgesteld; gemak, comfort en veiligheid,” zegt de eigenaar. Het systeem bestaat uit schakel-, dim- en jaloezie-actoren, ruimtecontrollers met temperatuursensoren, impulsschakelaars voor handmatige bediening, een weerstation en een systeemcentrale voor programmering en verbinding met de LUXORplay smartphone-app. De aparte schakelkast voor het slimme systeem bevindt zich in de technische ruimte. De schakelkast ontvangt alle signalen en opdrachten en zet die om in actie: lamp aan, jaloezie omlaag, temperatuur wat hoger.

In één keer goed

Stijn Nijhuis: “We kenden de producten van Theben al van vorige projecten, maar hadden nog nooit met LUXORliving gewerkt. Dit project bood een goede gelegenheid om het systeem voor het eerst toe te passen. Juist omdat de eigenaren wel een slimme woning wilden, maar niet te veel ingewikkelde intelligentie. Het grote voordeel daarvan was voor mij dat ik het zelf kon programmeren, omdat het heel basic is. Ik had wel ervaring met KNX, maar dat is toch een complexer systeem. We leggen daar zelf wel de bekabeling voor, maar schakelen vervolgens een system integrator in om het te programmeren en te testen. Het leukste werk moet je dan dus uit handen geven. Hier was dat niet nodig. Met de handleiding en filmpjes die ik van Theben kreeg, ging het in één keer goed.”

Puntjes op de i

De samenwerking met Theben heeft hij als zeer prettig ervaren. “Vooraf kreeg ik veel informatie ter voorbereiding. Daardoor werkte 90% van de installatie toen een vertegenwoordiger kwam kijken. Die heeft me met de laatste puntjes op de i geholpen. Als er iets is, staan ze altijd voor je klaar. Ik ga dit systeem absoluut vaker toepassen als de kans zich voordoet.”

Toegepaste Theben-producten:

Installatiepartners:

Vennegoor Installatie B.V., Weerselo