Toen begin 2020 het noodlot toesloeg en Sylvia Krosse aan een operatie een dwarslaesie overhield, zag de toekomst er ineens noodlottig uit. Hoe zou Sylvia straks, na alle behandelingen, in haar oude vertrouwde omgeving de draad weer kunnen oppakken? Haar man René Krosse, chef-monteur bij Techtron Groep in Veenendaal, wilde er alles aan doen om Sylvia weer thuis met haar gezin te laten samenwonen. Dat hij vanuit zijn vak al het een en ander wist over woningautomatisering kwam erg goed uit.
Een redelijk onschuldige operatie naar aanleiding van een hernia liep voor Sylvia Krosse slecht af. Door pure pech, zo zegt zij zelf, ontstonden er complicaties die resulteerden in een dwarslaesie. Vanaf dat moment volgde een lang traject, voor haarzelf en ook voor haar gezin, om weer een ‘normaal’ gezinsleven te kunnen leiden. “Na de operatie heb ik geruime tijd in het ziekenhuis en daarna nog heel wat maanden in een revalidatiecentrum gewoond”, vertelt Sylvia. Het was daar dat René op het idee kwam om hun huis aan te passen. “Ik wist één ding zeker”, zegt René: “Sylvia zou weer thuis komen wonen. In dat centrum had zij een ruime kamer, voorzien van alle gemakken waardoor ze veel zelf kon doen. Maar ook het personeel dat haar verzorgde, kon daardoor gemakkelijk hun werk doen. Dat wilde ik thuis ook.”
Eenvoudig én veelzijdig
René is die ruimte exact gaan nameten en bekeek heel goed welke technieken in die kamer aanwezig waren. “Vervolgens heb ik snel een vergunning aangevraagd om aan onze bestaande woning een slaapkamer en badkamer te bouwen. Daarbij nam ik de ergonomische afmetingen van de zorgkamer in het revalidatiecentrum als uitgangspunt. Toen de vergunning er was, vroeg ik aan mijn collega bij Techtron welke automatisering ik het beste kon gebruiken. Zelf installeer ik deze systemen wel, maar ik ben geen programmeur. Omdat ik de realisatie van de aanbouw, inclusief het aanleggen van de installaties, zoveel mogelijk zelf wilde doen, was ik op zoek naar een eenvoudig maar tegelijk veelzijdig automatiseringssysteem. Mijn collega Gert van Dijk adviseerde me om met Theben te praten. In zijn optiek was LUXORliving het systeem dat ik nodig had.”
Training bij Theben
“Toen de aanbouw, in het najaar van 2020, zijn voltooiing naderde heb ik bij Theben een training gevolgd voor het LUXORliving systeem. Dit blijkt inderdaad een eenvoudig woningautomatiseringssysteem. Omdat de technologie volledig gebaseerd is op de wereldwijde standaard KNX kun je wel enorm veel technieken en installaties koppelen. Terwijl je voor het programmeren niet over de meer complexe ETS-software hoeft te beschikken. Voor een installateur en incidentele programmeur is het voldoende om met de specifieke programmeersoftware LUXORplug van Theben te werken. Dit is heel eenvoudig en daarmee kun je toch vrijwel alle programmering doen en de gewenste scenes creëren.”
Automatische deur gekoppeld
De nieuwe aanbouw die René realiseerde, kreeg een volledig eigen energievoorziening en daarmee ook een eigen verdeelinstallatie. “Ik heb zoveel mogelijk technische installaties in de aanbouw aan het LUXORliving systeem gekoppeld. In elk geval alle verlichting, maar ook de ramen en de zonwering. Daarnaast heb ik ook de speciale buitendeur op het systeem aangesloten. Deze deur biedt toegang tot de aanbouw en is breed genoeg voor de rolstoel van Sylvia. Enerzijds is die koppeling fijn voor haar, omdat ze de deur zelf met de app kan bedienen, maar ook de verzorgers die Sylvia elke dag helpen, kunnen via een bedienpaneel naast de deur deze openen. Zo kunnen ze zelf binnenkomen om Sylvia te helpen bij het opstaan of naar bed gaan.”
Bediening via de app
Toen René met LUXORliving bezig was heeft hij ook maar direct de hele begane grond van zijn bestaande woning op het systeem aangesloten. “Het gaat dan vooral om de verlichting die nu overal via dit systeem te bedienen is. Maar ik heb ook de buitenverlichting erop aangesloten en via een weerstation van Theben automatisch ingeregeld. Zo gaan de lampen vanzelf aan zodra het donker wordt. We kunnen zelfs via de app ook andere installaties, zoals rookmelders of camera’s koppelen.” De bediening van de hele installatie is erg eenvoudig, zegt ook Sylvia. Zij gebruikt bijna alleen maar de app van Theben, LUXORplay, omdat ze daarmee vanuit de rolstoel alles kan bedienen. “René heeft meerdere scenes gemaakt, zoals een zorgscene, waarmee ik alle verlichting op volle sterkte kan aandoen. Zo heeft mijn hulp goed licht als ze mij moeten helpen.”
Verschillende scenes
“Maar ik heb ook een ‘uitslaapscene’ gemaakt”, vertelt René, “waarmee de ramen op een kier gaan en de rolluiken een klein stukje omhoog. Dat is fijn in het weekend, wanneer we nog even blijven liggen, maar wel met wat licht en frisse lucht van buiten. Ook heb ik een tv-scene samengesteld, waarbij de verlichting in de woonkamer volledig naar onze zin in één keer goed staat. Verder hebben we nog een ‘alles-uit’- en paniek-scene. Als alle techniek eenmaal is gekoppeld, dan is dit zeer eenvoudig in te regelen; scenes die bijna iedereen kan maken. Bovendien kun je door de 2-, 4- of 8-voudige binaire ingangen van het LUXORliving-systeem, die je achter de schakelaars plaatst, gewoon de schakelaars of dimmers van andere fabrikanten blijven gebruiken. Voor mij is dit systeem echt de ideale oplossing om een zorg- of levensloopbestendige woning te creëren.”
Toegepaste LUXORliving producten:
- Systeemcentrale: LUXORliving IP1
- Voeding: LUXORliving P640
- Schakelactoren: LUXORliving S4 en LUXORliving S8
- Dimactoren: LUXORliving D2 en LUXORliving D4
- Jaloezieactor: LUXORliving J4
- Binaire ingangen: LUXORliving B6
- LUXORliving M100 combi weersensor